Csapatmunka a hidegvégen

A Vetropack és az MSK közötti sokéves bizalomteljes együttműködés alapján került sor az MSK részéről 2021. február elején a legújabb generációjú hidegvég beüzemelésére a horvátországi Straža gyár új kádjához. Nem csupán a projekt összes fázisában folytatott együttműködés tekintetében nevezhető jó csapatnak a Vetropack és az MSK: A hidegvégen a gépek is rugalmasan és egységes vezérléssel működnek együtt és alkotnak nagy hatékonyságú teljes rendszert. A projektet a COVID 19 által teremtett körülmények ellenére nagyon jó együttműködéssel sikerült magas műszaki színvonalon megvalósítani.
 

A hűtőkemencétől a raklaplerakó helyig

Már évek óta használnak a Straža-i gyárban MSK csomagoló gépeket és raklapszállító rendszereket az első két kádhoz. Idén februárban került sor teljes körű hidegvég üzembehelyezésére a harmadik kádhoz MSK részéről. „MSK a projekt valamennyi fázisában megbízható partnernek bizonyult Vetropack részére. Főleg a specifikációs fázisban igazolta az MSK-csapat azt a képességét, amivel alkalmazkodni tudott Vetropack magas szintű igényeihez és követelményeihez annak érdekében, hogy a kívánságokat és elvárásokat a lehető legjobban teljesítse. Az előirányzott célt a menedzsmenttől a gyártásig megvalósuló jó együttműködés keretében közösen érték el. A COVID 19 korlátozásait is figyelembe véve, amelyekkel mindnyájan szembesültünk, ez a projekt további sikert jelent az MSK és a Straža-beli Vetropack-csapat számára”, nyilatkozta Jan Stöckl CE-specialista, a Vetropack Holding részéről.
„A hidegvég a Vetropack-al folytatott szoros együttműködéssel került megtervezésre, ami megfelel a vevőnk részéről támasztott magas minőségi elvárásoknak. A hűtőkemencétől a raklaplerakó helyekig valamennyi folyamat automatizálásra került és a legszűkebb helyen valósult meg”, magyarázza Uwe Jonkmanns, az MSK értékesítési & marketing igazgatója.  
 

Az MSK a hűtőkemencék után veszi át a legkülönbözőbb alakú palackokat és szállítja azokat a többsoros ellenőrző területen keresztül egészen a raklapozókig. Az ellenőrző területen dinamikus „bottle-speed-management“ kerül alkalmazásra, amely folyamatosan biztosítja a palackmozgatás stabil sebességét felesleges csúcsértékek nélkül. A Multigob-gyártásban néhány cikk az ellenőrző területen kiválogatásra kerül, majd ezeket az MSK palackrendező állomás rendezi el a raklapozás előtt a rétegkép kialakításához. Az öt telepített raklapozó közül három, típusát tekintve a legújabb MSK Triotech generációhoz tartozik és messzemenően automatikusan alkalmazkodik a változó cikkekhez és rétegképekhez. Ezt követően MSK Quattro szállítókocsi továbbítja a raklapokat az MSK nagyteljesítményű, MSK Multitech típusú zsugorfólia-zsákos csomagoló berendezéshez. A projekt tartalmazza továbbá a kétszintű, függőleges szállítóval és tele raklapok, valamint üres és készenléti raklapok raklaplerakó helyeivel rendelkező teljes raklapszállítási technikát is. A hideg véget MSK EMSY szoftver vezérli. A helyhez kötött érintőpanelek mellett mobil MSK EMSY move tabletek is állnak Vetropack rendelkezésére a területen szükséges finombeállításhoz vagy palackformátumváltáshoz.

Automatikusan beállítható raklapozó rendszerek 

A telepített MSK Triotech raklapozók rendkívül rugalmas tervezésűek és messzemenően automatikusan alkalmazkodnak a különböző palacktípusokhoz. Az MSK-berendezések az MSK EMSY-adatbankból kapják meg a szükséges paraméter-beállításokat. A felrakó lécek és a megfogó rendszerek gyorscserélő eszközei, valamint a felrakó és raklapozófej-cserét szolgáló tárak gondoskodnak a gyors átállásról. A felrakó új, nyitott építési módja teszi lehetővé a könnyű és ergonomikus hozzáférést. A rétegképző asztal vezető sinei egyszerű módon, skála-beosztás alapján állíthatók be kézi forgatókarok segítségével. Az oldalt felszerelt pneumatikus hengereknek köszönhetően a rétegfékek a HACCP-standardoknak felelnek meg. A rétegképzés igény esetén külön pick-/place-eljárással valósulhat meg. Elválasztás-behelyező gondoskodik két soron a rétegben lévő minden egyes palack kiegészítő védelméről. A raklapozó rendszerek üres raklapokkal és kartontálcákkal történő feltöltése teljesen automatikusan valósul meg. 
 

Nagyteljesítményű csomagolórendszer

A konszernben telepített számos MSK Paratech zsugorfóliás csomagoló berendezés mellett Vetropack most első alkalommal döntött nagyteljesítményű MSK Multitech zsugorfóliás csomagoló berendezésről. Gyártási csúcsok esetén óránként akár 80 raklapot csomagol be és kompakt építési módjának köszönhetően nagyon kevés helyet igényel. Három fóliaformátum/-vastagság alkalmazásával Vetropack ily módon a legkülönbözőbb raklapokat csomagolja a lehető legkisebb fólia- és energiafelhasználás mellett. A MSK Mulitech gépfeje lesüllyeszthető a munkaszintre és ezért könnyű és gyors karbantartást tesz lehetővé szerelőállványok vagy létrák nélkül. 
Alsó fóliázású üres raklapok, valamint fedőfóliát felhelyező berendezés gondoskodik a palackok minden oldalról történő biztonságos és higiénikus becsomagolásáról kültéri tárolás esetén is.
Az első két kádhoz telepített MSK Paratech zsugorfóliás csomagoló berendezések továbbra is megbízhatóan működnek. Mindhárom kád csomagolási területe egy raklapszállítóval került összekapcsolásra, ennél fogva a raklapok igény esetén rugalmasan mindhárom csomagoló berendezésen feldolgozhatóak.
 

Raklapszállító rendszer két szinten

Helyhez kötött szállítókkal, mobil szállítókocsikkal, függőleges mozgatókkal és több raklaplerakó hellyel rendelkező széleskörű MSK raklapszállító rendszer gondoskodik intelligens intralogisztikai rendszerről megfelelő számú tárolóhellyel. Amig a felső szinten csomagolóanyag tárolását szolgáló terület található és az üres raklapok és kiegészítő anyagok beszállítása történik, a mozgatókocsik az MSK EMSY-ből érkező megrendelések szerint szállítják a raklapokat a raklapozó és csomagoló terület között, addig az alsó szinten több raklaplerakó hely található. MSK már az első két kádhoz szállított raklaplerakó helyet és raklapszállítási technikát szállítókocsikkal és függőleges szállítókkal. Az új kád most további, saját raklaplerakó helyet kapott a felső szinthez kialakított csatlakozással. 
 

Intelligens teljes körű vezérlés

„A digitalizálás témája jelentős szerepet játszott a projektekkel kapcsolatos előzetes mérlegelésekben Straža-ban. A hidegvégen most az összes folyamatot az MSK EMSY vizualizációs szoftver koordinálja és vezérli egységesen és könnyen kezelhetően”, emeli ki Michael Bouwmann, Key Account Manager Glass, a vezérlő szoftver jelentőségét. Valamennyi adat hiánytalanul biztosított egészen a raklapraktárig. Az MSK-berendezések EMSY szoftverei egymással kommunikálnak és egy forrásból biztosítanak működőképes, rugalmas teljes rendszert. A Vetropack esetében a legújabb 6.0 EMSY szoftver kerül alkalmazásra, amely a hálózatba foglalt és intelligens gépi folyamatok alapjául szolgál. A szállítási terjedelem magában foglal két MSK EMSY move tabletet, amely segítségével a kezelő személyzet a területen lévő meghajtások és érzékelők beállításait és finomjusztírozásait végezheti el a palacksorokon és sebességeket olvashat le vagy problémákat szüntethet meg közvetlenül a helyszínen grafikonok támogatásával. 
 

A szerviz biztosítja a hatékonyságot

Vetropack és MSK a szerviz területén is tartós együttműködést folytat a berendezés teljesítményének biztosítása céljából. Ez magában foglalja a Straža-i gyár számára az előrelátó karbantartás mellett a raklapszállító rendszer átállítását is görgős szállítókról láncos szállítókra újonnan megvalósított szállítási koncepcióként a csomagolatlan raklapok szállítását végző valamennyi szállítóra vonatkozóan.
 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.