Az anyagáramlás automatizálása a BAYER-nél

2017 eleje óta a BAYER AG dormageni gyárában az MSK szállítási rendszere irányítja a teljes anyagáramlást a bejövő alapanyagoktól a raklapozott áruk teherautókra történő automatizált berakodásáig. A különböző kockázati és raktározási besorolásokra tekintettel a rendszer egy teljesen automatizált logisztikai folyamatot tesz lehetővé - targonca használata nélkül - a beérkező áruk, a magas raktárak, a termelés, a csomagolási terület és a kimenő áruk között.

Komplett rendszerek a raklap-logisztika számára

Egy modern logisztikai koncepció kidolgozása érdekében, amelynek keretében a régi típusú, manuális raktári feladatokat  egy automatizált HUB (Fő Átrakodási Központ) váltják le a beérkező alapanyagok, a köztes tárolás, valamint az áruk csomagolása és szállítása tekintetében is, a BAYER az MSK-hoz, a raklapozó és csomagolóanyagok, valamint logisztikai rendszerek gyártójához fordult. Ennek az új koncepciónak az a célja, hogy automatizálja a teljes anyagáramlást és raklapkezelést a jövőbeni targoncahasználat csökkentése érdekében. Ahogy Uwe Jonkmanns, az MSK Sales és Marketing igazgatója is visszaemlékszik: “Az elgondolás technikai megvalósítását egy közös projekt-csoport dolgozta ki. A fő kihívás az volt, hogy hogyan válogassuk elő  a becsomagolt raklapokat az automatizált teherautóra rakodó-rendszer számára. Azon túl, hogy fent kellett tartani az SAP rendelésnek megfelelő 120 raklap/óra szállítási teljesítményt, a rakomány súlypontjának a teherautó rakomány-eloszlási diagramjának kereti között kellett mozognia.“

A 2017 elején üzembe helyezett  MSK rendszer egy mérföldkő volt a BAYER számára. Így az MSK megbízást kapott egy a dormageni Vegyi Parkba szánt, újabb Tensiontech nyújtottfólia-zsákos berendezésre, valamint a BAYER egy brazíliai telephelyén megvalósítandó projektre, amely szállítókocsikból, raklapszállítási technológiából és csomagolási rendszerből áll. „Mindenképpen meg kell említeni az MSK kiemelkedő elkötelezettségét és rugalmas reakcióit a beszerelési és a beüzemelési folyamat során“, hangsúlyozza Wolfgang Ullrich, a BAYER AG dormageni raktározási és disztribúciós felelőse. Az MSK-nál további, a BAYER csoport számára készülő projektek vannak kidolgozás alatt.

Minőség egy forrásból

A dormageni üzem HUB-projektjének tervezési szakaszában a BAYER felelőseinek alkalma nyílt értékelni a raklapmozgatási technológiából, raklapkezelésből és csomagolásból, valamint a Walking Floor System-mel kiegészülő automatizált teherautó-rakodásból álló MSK rendszer teljesítményét, egy a hollandiai Geleen-ben található SABIC gyárban történt referencia látogatás során. Az MSK rendszerek kizárólag saját gyártásban keszülnek, az alapanyaggyártástól a végső beüzemelésig. “A gyárainkban történő efajta vertikális termelés garantálja a minőséget. Továbbá, a speciális vevői igényeket személyre szabott módon, az általunk kifejlesztett MSK EMSY programnak köszönhetően tudjuk realizálni“, emeli ki Uwe Jonkmanns. Az MSK termelési kapacitása, valamint a dormageni BAYER gyár közelében található szervíz egyaránt fontos szempontokat jelentettek az MSK mellett meghozott döntésben.

Fő Átrakodási Központ (HUB) négy csarnokban és két szinten

A teherautókon beérkezett alapanyagokat tartalmazó raklapokat az automatizált Walking Floor System viszi be a logisztikai rendszerbe. Az árukat egy ellenőrző pontnál (i-pont) átvizsgálják, regisztrálják az SAP-ben és megjelölnek számukra egy célállomást. Ez lehet pl. közvetlenül a termelés vagy egy szűk folyosójú raktár, amíg a raklapokra nem tart igényt a termelés.
A termelésben történő feldolgozás után a kész termékeket konténerekben (IBC-k), Big Bag-ekben, vagy zsákos árukként szállítják a csomagolásósorhoz. Egy i-pontnál újabb vizsgálatnak vetik alá a csomagolási területre szánt raklapozott terméket. A szkenner pl. megállapítja, hogy a rakomány megfelelően van-e ráhelyezve a raklapra, vagy, hogy a vonalkód olvasható-e. Ezután az ellenőrzött raklapok egy új szállítási célállomást kapnak, majd megkapják az engedélyt az MSK Tensiontech nyújtottfólia-zsákos berendezés általi becsomagolásra. Ha az i-pontnál hibákat észlelnek, a raklapokat kiveszik a sorból és visszakerülnek a termelésbe. Ha becsomagolták a raklapokat, akkor vagy a magas raktárba, vagy az automatizált teherautó-rakodó állomásra szállítják ezeket.

A szállítási rendszert irányító MSK EMSY szoftver megkapja a parancsot az SAP-től a raklap célállomásával kapcsolatban, majd visszaküldi neki a jelentést a raklap pozíciójáról és adatairól. Az EMSY rendszer minden raklappal kapcsolatos adatot hiánymentesen visz keresztül a logisztikai folyamaton. De például képes kimenő szállítmányokhoz automatikus szállítólevelek generálására is az SAP-n keresztül.
A dormageni HUB két szintre terjed ki. Az alsó szinten található a teherautók be- és kirakodó területe, a csomagolási terület, valamint itt történik meg a termelés számára történő elosztás, valamint a raklapszortírozás. A felső szinten található egy körkörös raklap-elosztó rendszer, mely egyrészt átviszi a raklapokat a magas raktárba, másrészt vissza is hívja őket onnan. A teljes rendszer kapacitása 120 raklap/órára van tervezve.

MSK EMSY – Intelligens vezérlés és hálózat

“A kifejezetten a BAYER itteni telepe számára programozott MSK EMSY megoldás a dormageni rendszer egyik  különleges jelentőségű eleme“, mondta Uwe Jonkmanns. Az MSK EMSY 5.4 irányító és vizualizációs rendszer a programozók számára a szükséges folyamatok személyre szabott realizálását, míg a kezelő számára könnyen érthető vizualizációt kínál. Az átláthatóan elrendezett felhasználói felület, az intuitív érintőképernyők és a 3D-s grafika könnyűvé és kényelmessé teszi a kezelést és a funkciókra való keresést. A fontos státuszinformációk pillanatok alatt elérhetőek. A BAYER adatbázis-alapú EMSY 5.4 rendszere kommunikációs kapcsolattal rendelkezik a belső SAP rendszerhez. Ez a rendszer kezel minden külső eszköz (pl. szkenner) által nyújtott információt és átküldi azt az SAP részére.

MSK Tensiontech nyújtottfólia-zsákos rendszer

A BAYER az új, rugalmas MSK Tensiontech nyújtottfólia-zsákos rendszert használja a dormageni gyárában található különböző raklapok, pl. konténerek, (IBC-k,) Big Bag-ek vagy zsákos áruk csomagolására. A nyújtottfóliás csomagolási megoldás  lehetővé teszi a részben gyúlékony anyagok becsomagolását gáz vagy gőz használata nélkül. Az MSK egy speciális technológiát használ, mely a fóliazsákokat stabilan összehegeszti. Így az áru a lehető legjobban védve van a környezeti hatásoktól. A rozsdamentes acél és a bizonyos gépkomponenseken található műanyag bevonat ki tudja elégíteni vegyi gyártóegység magas követelményeit.

A dormageni rendszer 120 raklap becsomagolására képes egy óra alatt, két különböző fóliával. A fóliazsákokat külön-külön nyújtják ki bármely raklapméret számára, azok hosszúsági és keresztirányú koordinátáinak megfelelően. Ez vékonyabb fólia használatát és a különböző méretű raklapok személyre szabott becsomagolását teszi lehetővé. A szabadalmaztatott MSK Vertikális Nyújtás (EP 1 717 148) ezáltal növeli a rakomány stabilitását. Az MSK rendszer a karbantartási folyamatokat is egyszerűbbé teszi: az MSK Tensiontech gépfejét munkamagasságig le lehet engedni, ami jelentősen egyszerűsíti és meggyorsítja a karbantartást.

MSK – Több, mint 40 éve az ipar partnere

Az MSK Covertech Group a zsugorító és nyújtottfólia-zsákos rendszerek, a raklapkezelő- és szállító rendszerek, valamint az ezekkel összefüggő kezelő szoftver formájában már több mint 40 éve a fóliás csomagolóipar partnere. A cégnél a fejlesztés, a termelés és a szervíz is házon belül történik. Évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően, az MSK szakértői a legkülönbözőbb iparágak vevőspecifikus igényei számára is személyre szabott megoldásokat tudnak kínálni. Az MSK a raklapos csomagolási rendszerek nemzetközi szinten vezető szolgáltatója, több mint 500 alkalmazottal Németországban, Franciaországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és Kínában.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.