Nagyteljesítményű csomagolási berendezés Capri-Sonne gyümölcsital csomagolására

Innováció egy egyedi darab számára

Az MSK Verpackungs-Systeme GmbH, a raklapos rakomány-egységek és nagy kötegek csomagolási- és logisztikai rendszereinek neves gyártója a WILD csoporthoz tartozó Deutsche SiSi-Werke GmbH & Co. Betriebs KG heidelbergi / eppelheimi üzemében egy nagyteljesítményű zsugorfóliás csomagolási berendezést helyezett üzembe. Az új csomagolási berendezést az ismert gyümölcsital, a Capri Sonne termelési folyamatának megnövekedett teljesítménykövetelménye alapján fejlesztették és az italiparban eddig egyedülálló csomagolási technológiával látták el.

Biztonságos szállítási csomagolás – az optika is számít

A összenyomható csomagolásban kapható, az italok között világszerte 1. helyet elfoglaló Capri Sonne-t már hosszú évek óta sikeresen csomagolják az eppelheimi termelőüzemben MSK technológiával zsugorfóliába a biztonságos szállítás érdekében. A fóliazsáknak köszönhetően az áru a raklapon teljesen be van csomagolva, így biztosan védve van a vízzel, porral és koszolódással szemben. A zsugorfóliás csomagolás nagymértékű rakománystabilitást kölcsönöz az italraklapoknak, amely a többszöri átrakodás, teherautó-, vonat- és hajószállítás miatt egy elengedhetetlen követelmény. A fólia tiszta zsugorítása által a raklap ún. display hatása az ismert gyümölcsitalt, a Capri Sonne-t optimálisan kifejezésre juttatja.

 

Csomagolás vegyes üzemben magas színvonalon

Az eddigi, a Capri Sonne csomagolására használt teljesen automatizált MSK zsugorfóliás csomagolási berendezés, az MSK Paratech fóliazsák-ráhúzó Európa-raklapokat és Chep-raklapokat csomagol vegyes üzemben. A Chep-raklapokat az Európa-raklapokkal ellentétben keresztirányban kell szállítani és a zsugorítási folyamatot követően egy MSK raklapemelő rendszeren keresztül ráhelyezni a hordozó palettára. Ott egy könnyű biztosíték tartja össze a termékeket. A nyílt láng használatát nem igénylő sátras indirekt fűtőrendszer, az MSK Recotech igénybe vételével a forró levegő kiáramlási hőmérsékletét a zsugorítókeretnél csökkentik. Ezért nincs szükség egy mechanikus eljárásra a fűtőszálak különböző raklapméretekhez való hozzáigazításához. Ezenfelül a speciális vegyes levegőjű rendszernek köszönhetően a kifújt levegő alacsony hőmérséklete a zsugorfólia kíméletes kezelését teszi lehetővé, ezáltal a legvékonyab fólia használatát, ami a fóliaköltség jelentős megtakarítását eredményezi. Ezen felül az MSK zsugorítókeret égetője nem igényel karbantartást. Ami igazán kifizetődő, mivel a berendezés tíz év után is teljesen üzemképes és tovább-eladásra került.

Nincs szükség a raklapok forgatására – eddig egyedülálló

Az új beépített nagyteljesítményű berendezés megfelel a különböző raklapformátumok által támasztott magasabb teljesítménykövetelményeknek és az eppelheimi üzem magasabb ütemű termelési folyamatának. Az óránként 140 raklap termelési kapacitású új MSK Multitech fóliazsák-ráhúzót, a fóliafej innovatív forgató berendezésével alakították ki. Ez az MSK által fejlesztett új forgó fóliafej eddig egyedülálló a csomagolóiparban. Mivel a fóliatekercset a fóliazsák-konstelláció miatt mindig a szállítási rendszerrel párhuzamosan kell rendelni, az optimális csomagolás érdekében eddig egy fontos követelmény volt, hogy a raklapok futási iránya csak az egyik irányból történjen, tehát hosszanti- vagy keresztirányban. Arra a raklapra, amelynek formátuma nem analóg a fóliazsák irányával, nem lehetne a fólizsákot helyesen ráhúzni. Ez a követelmény eddig ágazatszerte a teljes raklap forgatása útján lett megoldva, különösen a Chep-raklap fóliairányhoz való hozzáigazítása érdekében. Ez az eljárás a még be nem csomagolt rakomány esetében mindig kockázatot rejt, pl. egy sérült raklap vagy kimért (nem csomagolt) áru esetén. Ehhez társult, hogy a raklap körülményes forgatása a Deutsche Sissi Werke üzemében a magasabb csomagolási sebességnek már nem tudott megfelelni. Ez volt az alkalom az MSK számára, hogy új utakra lépjen: a most telepített csomagolási berendezésnél a raklapot a csomagolási folyamat által megszabott irányban hagyják. Ehelyett a fóliazsák-ráhúzó fóliafejét egy speciális forgató berendezés segítségével a raklapformátumhoz igazítják. Az új MSK berendezésen a Deutsche Sissi Werke Chep-raklapokat és Európa -raklapokat is tud egyenként zsugorfóliásan csomagolni, optimális eredménnyel és a legcsekélyebb fóliafelhasználással, anélkül, hogy a raklapokat forgatni kellene vagy testre kellene szabni.

Energiamegtakarítás rugalmasság által

A nagyteljesítményű berendezésbe integrált MSK Synchrotech fűtőrendszer is új. Ez az eddigi egy helyett két gázkörszakasszal-rendelkezik, amellyel a zsugorítókeret hosszúsági- és keresztoldala egymástól elkülönítetten irányítható. Ezáltal ez a rendszer nagyszámú különböző raklapméretnél használható, anélkül, hogy mechanikusan át kellene állítani a fűtőszálakat. A zsugorítókeret optimálisan és teljesen automatizáltan beállítja magát a különböző formátumokra. Ez a magas biztonsági követelmény-csomag megtartása mellett további energiamegtakarításhoz és fóliakímélő zsugorításhoz vezet.

Leegyszerűsített raklapkezelés

A raklapok egyszerű kezelése érdekében a raklap-alázsugorító fóliát a zsugorítási folyamathoz kapcsolódóan egy MSK bemetsző-berendezéssel bevágják a villástargonca számára. A raklapok magas polcokon való biztonságos tárolásához opcionálisan lehetséges, hogy a raklap csomagolását, teljesen automatizált módon is, egy a magas polcokon való tárolásra alkalmas fóliakialakítással lássák el.

 

Komplex csomagolási berendezések - egy kézből

Az MSK Covertech-Group világszerte a csomagológép-ipar első címei közé tartozik. Fél- és teljesen automatizált zsugorfóliás és nyújtottfóliás csomagolási berendezések mellett a gyártó szállítástechnikát és üzemen belüli kezelő rendszereket is kínál, illetve a szükséges vezérlőszoftvert - mindent egy kézből. Az MSK különösen nagy hangsúlyt helyez a gépek nagyfokú rendelkezésre állására és biztonságára, valamint a cég a vevőspecifikus innovációiról híres: „A legjobb kezelési- és csomagolási eljárást már a vevőtechnikumunkban kiteszteljük a vevő eredeti termékeivel és analizáljuk a vevővel közösen. Így az ő tapasztalata egyesül a mienkkel. Az ebből következő egyedülálló rendszerek és eljárások valódi versenyelőnyt alapítanak a vevőink számára"- magyarázza Uwe Jonkmanns Marketing- és Kereskedés vezető.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.