Új energiamegtakarító csomagolósor a Mayr-Melnhof Karton-nál

A Mayr-Melnhof Karton AG-nál Frohnleiten-ben (Ausztria) egy a vágott kartonformátumok csomagolására kialakított hatékony végcsomagolósort telepített a csomagológép-gyártó MSK. A rendszer a raklapokat a keresztvágó után egy energiatakarékos biztonsági zsugorfóliás csomagolási berendezéssel csomagolja és gondoskodik a teljesen automatizált raklapszállításról egészen a raktárig.

Az új csomagolási technológiába vetett bizalom

Az MSK-nak adott megrendelés a kartongyártó számára a jobb csomagolási technológiába való bevezetést jelenti. Az új raklapos csomagolósor projektjét, amely az időközben elhasználódott csomagolási berendezéseket és a zsugorítókemencét kellett, hogy felváltsa, az osztrák telephely projektfelelőseivel együtt fejlesztették ki, akikkel meg kellett ismertetni az MSK zsugorítókeretes technológiáját. Az MSK által ajánlott csomagolási megoldást a papírgyártó UPM Nordland Papier dörpeni üzemében tett referencialátogatás keretében meg lehetett tekinteni és ez győzte meg végül a kartongyártót az ajánlott rendszer előnyeiről. Kiegészítésképpen az MSK-nál elmagyarázták és bemutatták a szabadalomra bejelentett energiamegtakarítási elvet, az „MSK Shrinkcover“-t. Különösen mély benyomást gyakorolt itt a zsugorítókeret tiszta megoldása az ismert zsugorító kemencéhez képest. Továbbá a nagyon szűkös helyviszonyok miatt egy nagyon individuális, helytakarékos géplayout-ra volt szükség. Az MSK-hoz érkezett megrendelés a keresztvágót követő teljes végcsomagolási sort magában foglalta rakománycentírozással, mérleggel, ívszámlálóval, címkézővel, zsugorfóliás csomagolási berendezéssel, illetve raklap-szállítástechnikával a készáru-raktár alsó szintjeiig. Az MSK EMSY szoftver a teljes sort vizualizálja, egészen a raklap-raktárig. „A rakományegységek automatikus adatrögzítése, és azok azonosításhoz szükséges automatikus felcímkézése, a fóliatekercsek nagyobb átmérőjének köszönhető kevesebb szükséges terkercs-csere általi időmegtakarítás, az MSK Shrinkcover energiamegtakarítási modul, az általánosságban jó és tiszta gépfelépítés, amit Kleveben meg tudtunk tekinteni, az EMSY-vizualizációs rendszer, illetve végül a teljes berendezés ára a versenytársakkal szemben voltak számunkra azok a döntő kritériumok, amelyek az MSK berendezés megvásárlásához vezettek“, magyarázza Louis Kraxner, Corporate Finishing Manager az MM Karton-nál. Az üzembe helyezés óta az MM Karton is lehetőséget biztosított referencialátogatásokra. Ezáltal többek között a kartongyártó Mel Paper is a vágott papírjainak MSK berendezéssel való csomagolása mellett döntött.

Fóliáskötegelés a biztos termékvédelem érdekében

Az MM Karton-nál működő csomagolási berendezés óránként 80 raklapig csomagol. A fóliafedőlap felhelyezését követően, amely egy automatikus raklap hosszúság- és -szélesség-felismerő által pontosan méretre van szabva, a rendszer egy szoros, méretre szabott fóliásköteget helyez a raklapos rakomány köré. Ezt az aljfóliával együtt a biztonsági zsugorítókeret egy szigetelt csomagolássá zsugorítja, amely a kartontermékeket megbízhatóan védi a koszolódással és a nedvességgel szemben, külső tárolás esetén is. A fóliásköteget a ráhelyezéskor minden rakományegység számára egyedileg méretre igazítja a rendszer. „A fólia olyan szorosan veszi körbe a rakományt, hogy a zsugorfóliás berendezéshez való továbszállításhoz nem szükséges rögzítés pl. a sarkok előzsugorítása formájában. Ez a rendszerünk egyik nagy előnye, mivel egy ráncmentes csomagolási eredményt tesz lehetővé és csökkenti a fólia- és az energiaköltséget is. Ezenfelül a rakományegységet tetszőleges távolságon lehet a zsugorfóliás berendezéshez szállítani, anélkül, hogy elcsúszna a kötegelés. Ezáltal gond nélkül hozzá tudtuk igazítani a gép-layout-ot az MM Karton helyviszonyaihoz“, emeli ki Uwe Jonkmanns, az MSK Kereskedés és Marketing vezetője. Az egyszerű fóliatekercs-csere érdekében minden fóliatekercs a berendezés egyik oldalára van rendelve a frohleiteni üzemben. A vízszintes pozicionálásnak köszönhetően a tekercsek nagyobb terjedelmüek is lehetnek, így ritkábban kell cserélni azokat.

Az irányítható zsugorítási folyamat költséget takarít meg

Minél  irányítottabban lehet felmelegíteni a fóliát a különböző  rakodási-egység formátumok esetén, annál jobb és stabilabb lesz a zsugorfóliás csomagolás. Ezen okból kifolyólag az MSK az MM Karton raklapos csomagolásánál a biztonsági zsugorítókeretet, az MSK Synchrotech-et alkalmazza. A zsugorítókeret a meleg levegő áramlást minden raklapnagysághoz és zsugorítási zónához hozzáigazítja. Az alj- és a fedőlap-fólia zsugorítási folyamata is egyedileg beállítható. „Maga a fűtési folyamat jelenti a legnagyobb energiamegtakarítási potenciált. A fóliát  alacsony hőmérséklettel  lehet zsugorítani, mivel a zsugorítókeretünk magas  légvolumennel dolgozik. Ez az energiamegtakarítás mellett a termék és fólia nagyfokú biztonságát nyújtja. Így elkerülhető a fólia túlmelegedése és az abból következő koromképződés. Ezenfelül nincs szükség előfűtésre, mivel csak a  zsugorítási folyamathoz szükséges energia“, magyarázza Uwe Jonkmanns a különbségeket egy zsugorítókemencével szemben, amelyet hosszabb időn keresztül változatlanul magas hőmérsékleten kell fűteni.

Új fejlesztés: Az MSK energiamegtakarító modul

A zsugorítókeret hővisszanyerésére irányuló rendszer kialakítása mellett az MSK az új MSK Shrinkcover-t veti be a MM-Kartonnál. „Az MSK Shrinkcover a magasabb teljesítmény és az energiafelhasználás csökkentése miatt győzött meg minket“, jelenti Louis Kraxner. Az energiamegtakarító modul a fólia erősségétől és a raklap méretétől függően a szükséges hőenergia további, akár 30%-os megtakarítását is lehetővé teheti. Ez jelentősen növeli az energiahatékonyságot és más iparágakban már többszörösen sikerrel teljesít.

Teljesen automatizált rakományegység-adatrögzítés rakománycentírozással, mérleggel és címkézővel

Az átvett rakományegységeket először egy MSK rakománycentírozóval minden oldalról síkban hozzáigazítják a raklaphoz. A centírozó folyamat során egyidejűleg megmérik a rakomány hosszát és szélességét és rögzítik a rendszerben, mint raklapra vonatkozó adatot „ A raklapkiegyenlítő állomáson a rakományegység méretének ellenőrzése, a súly és az ívek számának automatikus átvétele a mérleg területén, illetve a kapcsolódó - egy teljesen automatizált robot által a fólia alatt a rakományegység azonosítása érdekében végzett - címkézés jelentik számunkra az MSK berendezés döntő előnyeit“, erősíti meg Louis Kraxner.

Raklapkezelés egészen a raktárig

A raklapos csomagolási soron belüli teljes raklapkezelésre egy átfogó fixen telepített és mobil müanyag lánctalpas szállítókkal felszerelt raklapszállítási rendszer működik a frohleiteni üzemben. A szállítópályákon, forgató tányérokon, szállítókocsin, függőleges szállítón és kimozduló szállítón át a raklapokat teljesen automatizáltan a raklap-raktárig szállítják. Az MSK EMSY szoftverrel végzett teljes vezérlés által minden szükséges raklapra vonatkozó adat hiánytalanul rögzítésre kerül és fut.

Egyszerű kezelés az MSK EMSY vezérlőszoftver által

A frohnleiten-i üzem gépkezelői a teljes csomagolási sort egy speciálisan az MSK berendezésekre szabott MSK EMSY 5. szoftverrel vezérlik. Az intuitív, 3D-s animációkkal támogatott vizualizációs szoftver megkönnyíti a kezelést és lerövidíti a betanulási időt. A szoftver a rakományegységek teljes logisztikán belüli nyomon követését éppúgy lehetővé teszi, mint egy átfogó ellenőrzést. A termelési statisztikák mellett a rendszer fólia-, energia-, gáz- és levegő felhasználási statisztikát is felkínál, támogatja a hibakeresést és távoli eléréssel éjjel-nappal gyors segítséget tesz lehetővé.

MSK – már több mint 40 éve az ipar partnere

Az MSK Covertech Group már több mint 40 éve a papír-, kartontermékek és a nyomdaipar raklapos csomagolási berendezéseinek és raklapszállítási rendszereinek ipari partnere. A vállalkozás fejlesztést, gyártást és szevíz-szolgáltatást kínál egy forrásból. A specialisták évtizedes tapasztalat alapján vevőspecifikus követelményeknek megfelelő testreszabott megoldásokat dolgoznak ki. Több mint 500 munkatárssal és telephelyekkel Magyarországon, Franciaországban, az USA-ban és Kínában az MSK a raklapos csomagolási rendszerek nemzetközi vezető szolgáltatói közé tartozik.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.