Az MSK Tensiontech sikeres bevetése a SABIC-nál, Hollandiában

A westfáliai gépgyártóval, a HAVER & BOECKER-rel, a HAVER technológiai leányvállaltával, a NEWTEC BAG PALLETIZING-gal (Illzach, Franciaország) és a holland partnerrel, az Ancra-val (Boxtel) való együttműködésben az csomagolási-specialista MSK egy a Saudi Arabian Basic Industries Corporation (SABIC) vállalatnál realizált sikeres projekt lezárását ünnepelhette nemrégiben: szűk nyolc hónap alatt Geleenben három teljes csomagolósor került installálásra. Előtte leszereltek négy - 40 évig használt - sort. A SABIC SLPO projekt keretében már három héttel a szerződött dátum előtt sikeresen üzembe helyezték a zsákoló-gépeket, a palettázókat, a nyújtottfólia-zsákos csomagolási berendezéseket és egy minden csomagolósort kiszolgáló automatizált rakodási rendszert teherautó-trailer számára.

Kereken 1.000 ember (a világszerte összesen 40.000 munkatársból) dolgozik jelenleg a SABIC berendezéseken a geleeni termelőüzemben. Az üzem a Chemelot ipari park területének 40 százalékát foglalja el. Az európai fő központ székhelyével és a termelőüzemmel erősen képviselteti magát Limburg provinciában a szaud-arábiai konzern.

Geleen-ben, a SABIC öt európai termelőüzemének egyikében a kiváló minőségű müanyagok, mint polietilén és polipropilén előállításához szükséges alapanyagokat állítanak elő, mint az etilén és a propilén. Az SLPO projekt lebonyolításával a SABIC managementje a geleeni telephelynek a konzern európai jövője szempontjából elfoglalt stratégiai jelentőségét hangsúlyozta. A speciális massza-müanyagok napi termelése naponta több ezer tonnát foglal magában, amelyeket minden évben teljesen automatizált 24-órás üzemben termelnek és raklapokon értékesítenek.

Első projektelgondolások 2014 végén

2014 végén döntött a Management a geleeni termelőüzem modernizálása és jövőorientált kiépítése mellett. „A projekttervezés során hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a termelékenység a könnyen kezelhető, könnyen palettázható rekesz-formájú kötegeknek köszönhetően jelentősen meg fog nőni, a berendezés biztonságos működését minden időben biztosítani kell és a beruházás a lehető leghamarabb térüljön meg“, tekint vissza a projektvezető Marc Beuten (SABIC).

Két versenytárssal 2015 tavaszán lebonyolított kiválasztási eljárást követően a megrendelést a HAVER & BOECKER és a részes beszállítók kapták. 2015. december 15-éig kellett a projektet sikeresen lezárni. „A különleges kihívás abban állt, hogy a berendezést működő üzem mellett kellett felépíteni, a leállási időket a lehető legrövidebbre fogni, és minden összeszerelési munkára egy nagyon rövid időintervallumot használni“, mondja az MSK-Kereskedés vezetője Uwe Jonkmanns. A projekt kezdőlövése a helyszínen végül 2015 márciusában dördült el: először a meglévő berendezéseket kellett leszerelni. A 2015 szeptemberétől november közepéig tartó időszakban a csomagolósorokat működő termelés alatt kellett beszerelni és üzembe helyezni.

 

Fóliás csomagolás az MSK Tensiontech-kel

A fóliás csomagolás területén a SABIC az alsó-rajnai Kleveben található MSK Verpackungs-Systeme GmbH-val való együttműködésben bízott: a specialisták szállították a fóliás csomagolást a raklapos termékek számára és ehhez a nyújtottfólia-zsákos MSK Tensiontechet, szállítástechnikával és az MSK EMSY vezérlőszoftvert alkalmazták.

„Már a tervezési időszakban elemeztük a termékspecifikus tulajdonságokat, az anyag folyékony állagának megfelelő megoldás felkínálása érdekében“, mondja az MSK-Kereskedés igazgatója, Uwe Jonkmanns. „Mi minden kivitelben hangsúlyt fektetünk arra, hogy a nagyon érzékeny vegyipari termékeket csomagoljuk, szállítsuk és értékmegőrzően tároljuk.“ Mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy a termék rezgésnek, ütődésnek, hőmérséklet terhelésnek, UV-sugárzásnak, és többszörös átrakodás során a durva targonca-üzemnek van kitéve. "Így különös figyelmet kell fordítani a szállítási biztonságra: a megfelelő csomagolási módszer kiválasztása és az abból következő rakomány-stabilitás a döntő, hogy a termék és a csomagolás egy stabil egységet képezzen“, tájékoztat Jonkmanns.

A teljesen automatizált MSK Tensiontech nyújtottfóliával csomagol különböző termékméreteket. A fólia nyújtása vegyes üzemben minden formátum számára célzottan tetszőleges számú hosszúsági- és keresztirányú koordináta szerint történik, úgy, hogy az optimális rakománystabilitás vékonyabb fólia alkalmazásával is lehetséges. A stabil alsónyújtás egy stabil rakodási egységgé köti össze a terméket és az alsó csomagolást.

 

Egy karbantartásbarát és tiszta megoldás

Az MSK Tensiontech típusú nyújtottfólia-zsákos csomagológép gépfejét le lehet süllyeszteni munkamagasságba. Ez egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a karbantartást, mivel nincs szükség létrára vagy színpadra. A fóliatekercseket és a forrasztó pákát is gond nélkül lehet cserélni a földig érő hozzáférés kezelőbarát felépítésének és az egyszerű dugós összekötőknek köszönhetően. A teljes fóliakezelés hidraulika nélkül történik a terméken. Ezenfelül a láncok helyett fogaskerekek alkalmazása anyagkímélő és tiszta kezeléshez vezet, illetve minimális karbantartási szükséglethez és csekély mértékű kopáshoz.

„Az MSK Tensiontech energiafelhasználása a speciális technológiának köszönhetően terméktől és teljesítménytől függően 0,07 kW / csomagolási egység alatt van“, hangsúlyozza Uwe Jonkmanns az energiahatékonysági aspektust.

A becsomagolt raklapokat a nyújtottfólia-zsákos csomagolást követően MSK szállítástechnikán keresztül egy MSK függőleges szállítóhoz szállítják és 600 mm-ről 1,80 m magasságig felemelik. Végül MSK szállítástechnikán keresztül a trailer-re való rakodáshoz két raklap egymás melletti pozicionálására kerül sor.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.