Új válogató- és csomagolócentrum a Wiegand Glas-nál

A Wiegand-Glas vállalat új modern válogató- és csomagolócentrumában a schleusingeni (Németország) telephelyen egy eddig egyedülálló MSK-berendezés kezdte meg márciusban a működését az üreges üvegek feltöltésére és újracsomagolására.

 

Ami eredetileg áttekinthető válogatásnak volt tervezve, a projekt folyamán a legmodernebb válogató- és csomagolócentrummá nőtte ki magát. A Wiegand-Glas technikus csapata az MSK Verpackungs-Systeme GmbH mérnökeivel együtt egy teljesen automatizált kezelési koncepciót fejlesztett ki az üvegpaletták kicsomagolására és depalettázására, az üvegpalackok ellenőrzésére, válogatására és újra vasalására, ezt követően az üvegpalackok ládákban, kartonokban vagy üvegrétegenkénti raklapos repalettázására, illetve az újra konfekcionált üvegpaletták újbóli zsugorfóliás csomagolására.

 

MSK a teljes koncepciók szolgáltatója

A 2015 tavaszán az MSK által üzembe helyezett rendszer tartalmaz egy MSK raklaplerakót a sorok optimális kiszolgálásának érdekében a targonca innovatív, egy MSK EMSY 5.3 Move érintőpad-en keresztüli SAP összekapcsolásával, egy MSK szállítókocsit indukciós energiaellátással, egy MSK Defotech kicsomagoló gépet, egy MSK Robotech rekesz-depalettázót, két MSK Universal palettázó fejjel felszerelt MSK depalettázót, két MSK palackszállítási rendszert beépített ellenőrző technikával, két beépített csatos üveg kezelő automatát, két MSK palettázót (választás szerint univerzális fejjel, keresztcsővel vagy szívófejjel), egy MSK Paratech zsugorfóliás csomagolósort beépített horizontális átpántolóval, illetve beépített rekesz-szállítással és rekeszellenőrző rendszerrel a hibás rekeszek kiválogatására, két rekesz-palettázót és kartonkezelő rendszereket (kihajtó, bezáró és forgató). Az MSK ezzel az egyedülálló projekttel egy újabb referenciát szerzett mint teljes rendszerek szolgáltatója az üvegipari hideg vég számára.

 

Információs hálózat a raklaplerakó helytől kezdődően

Az  MSK EMSY vizualizáció segítségével a schleusingeni válogató- és csomagolóközpontban az anyagáramlás átláthatóan irányítható és konfigurálható, valamint össze van kapcsolva a vevőoldali IT-rendszerekkel. A központi raklapfeladásnál minden raklapot ellátnak adatokkal. A villástargoncában található MSK EMSY Move pad segítségével a targoncavezető felszólításra minden raklapot osztályozni tud és a raklapokat optimálisan a sorokra küldeni. Így részletesen lehetséges minden raklap folyamatos nyomon követése a teljes logisztikai folyamaton keresztül a raklapfeladástól a villástargoncán keresztül a raklap-raktárig. Az MSK szoftver pontosan az MSK gépekre van szabva és átfogó előismeretek nélkül egyszerű gépvezérlést tesz lehetővé az átlátható multitouch kezelőfelület 3D-s animációi segítségével. Ezenfelül a szoftver számos statisztikai elemzést, illetve egy fölérendelt folyamatadat-analízist kínál a Controlling számára.

Raklapok automatizált kicsomagolása

A zsugorcsomagolt üvegraklapok depalettázása előtt a teljesen automatizált MSK Defotech kicsomagoló berendezés kicsomagolja a raklapokat. Ezen munkafolyamat automatizálása magasabb, akár 60 raklap/óra kicsomagolási sebességet tesz lehetővé és nagyobb biztonságot nyújt a személyzet számára, különösen magasabb raklapos rakományoknál, mivel nem áll fenn sem csúszásveszély, sem a lehulló palackok általi kockázat. Ezenfelül a fólia a beépített kötegprés segítségével helytakarékosan tárolható és közvetlenül elhelyezhető az újrahasznosításhoz.

Átlátható anyagáramlás

A teljes berendezésen belül az MSK szállítókocsi egy központi szállítási funkciót lát el. Két raklaplerakó hellyel van felszerelve és egy karbantartást nem igénylő és nem kopó indukciós hajtással dolgozik, ezáltal nincs szükség áramvezető sínek, vontatókábelek és a plafonról lelógó felfüggesztések felszerelésére. A szállítókocsi felvátlja a villástargonca forgalmat az egyes sorok között és egy nyugodt és automatizált anyagáramlást biztosít: a szállítókocsi szállítja a becsomagolt raklapokat az MSK Defotech-hez, a kicsomagolt raklapokat a két depalettázóhoz, illetve a palackok feltöltését követően újrapalettázott raklapokat a csomagolási berendezéshez és ezt követőn vissza a raklaplerakó helyre. Ezen felül a szállítókocsi teljesen automatizáltan átveszi a palettázó-rendszerek csomagolóanyaggal és üres raklapokkal való ellátását.

Rugalmas depalettázás

Az üvegpaletták depalettázásához két MSK depalettázó került telepítésre, amelyek egy univerzális palettázó fejjel vannak kialakítva, melynek köszönhetően nincs szükség a fej átállítására és minden rendszer rugalmasan a legkülönbözőbb üvegfajták számára tud dolgozni. Továbbá egy robottechnikával felszerelt MSK depalettázó-rendszert is telepítettek, amely a müanyag ládákat palettázza ki és egyesével továbbszállítja a palackokkal való újbóli feltöltéshez. A depalettázók által kibontott valamennyi csomagolóanyag automatikusan fajták szerint összegyűjtésre kerül és egy MSK szállítókocsi elszállítja azokat.

Beépített palackellenőrző rendszer, csatos üvegek kezelése és rekesz-palettázás

Két MSK palackszállítási rendszer gondoskodik a palackok zökkenőmentes áramlásáról a depalettázást követően. A nemesfémből és prémium elemekből álló MSK palackszállítási rendszerek különösen hosszú élettartamra készülnek. A palackok ellenőrzésére, illetve csattal való ellátására és újbóli rekeszekbe töltésére szállított géptechnológiát az MSK specialistái az MSK EMSY szoftver által vezérelt teljes berendezésbe integrálták.

Univerzális palettázó rendszer

A Wiegand-Glas specifikus üvegpaletta-típusainak rugalmas előállítása érdekében mindkét MSK Triotech típusú palettázót az MSK Unitech univerzális fejjel szerelték fel. A szállított palettázókivitel egy komplett rendszer beépített rétegképzővel, centírozó kerettel, raklap-raktárral és köztes-réteg-felhelyezővel. Az MSK Triotech palettázókat a helytakarékos felépítési forma, illetve a csekély kopás tünteti ki, mivel a palettázó oszlop szilárdan a talajon áll, csak a kar forog az oszlop körül.

Biztonságos raklapos zsugorfóliás csomagolás

Annak érdekében, hogy az újrapalettázott raklapokat vissza lehessen vezetni a logisztikai folyamatba, egy MSK zsugorfólia-zsákos csomagológép újra becsomagolja azokat a szállításhoz. Az alkalmazott MSK Paratech fóliaráhúzó berendezés a Wiegand Glas-nál, illetve az üvegiparban hosszú évek óta ismert a könnyű kezelhetősége és karbantarthatósága miatt, mivel egy földig érő hozzáféréssel van kialakítva. A beépített biztonsági fűtőrendszer, az MSK Recotech automatikusan beállítja magát a raklap méretére és felmelegített levegővel egy kíméletes zsugorítást folytat, amely a legvékonyabb fólia alkalmazását teszi lehetővé. A karbantartást nem igénylő fűtőelemekre az MSK 5 év garanciát vállal. Az MSK berendezés előtt egy horizontális átpántoló áll, amely az üvegrétegeket pluszban biztosítja és az MSK vezérléstechnika oldaláról a teljes folyamatba lett integrálva.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Specialistáink szívesen állnak rendelkezésére.